God abstinensjul

Julfirande innebär i största allmänhet lite mer stress och krav än den vardagliga vardagen. Denna stress, adderat med mycket folk omkring mig, ter sig i en kraftigt förvärrad abstinens och jag blir utmattad väldigt fort. Och att jag, som alltid älskat att vara bland mycket folk, numera knappt klarar av en vanlig familjemiddag utan att bli arg, irriterad och totalt utpumpad på energi är fruktansvärt frustrerande. Åt helvete jobbigt.
 
Jag är lättirriterad och kan få vredesutbrott på en millisekund. Från ingenstans. Då avlägsnar jag från platsen och beger mig upp till rummet där jag blir sittandes i sängen med en krypande ångest i hela kroppen. Jag vill riva tapterna, slå sönder möblerna, skrika allt vad jag orkar rakt ut, klippa sönder alla klädesplagg, krossa fönsterrutorna och speglarna, spy, lämna min kropp. Men inget av detta gör jag. Jag bara sitter i sängen och väntar. Väntar på ingenting egentligen. För jag vet att ingenting kommer bli bättre än på några månader. Det kommer enbart bli starkare skov och tätare mellan dem. För jag är inte ens "nollad" från medicinen ännu. Det blir jag i vår. Och efter den absolut sista tabletten så börjar det riktiga jobbet. En tid som jag är livrädd för. L-I-V-R-Ä-D-D.


De abstinenssymtom som jag lider mest av dagligen är:

- Ångest/panikångest/oro
- Insomningssvårigheter/sömnproblem
- Irritation
- Abnorm nedstämdhet
- Hopplöshetskänslor
- Hjärtklappning
- Illamående
- Extrem trötthet
Derealisation/Depersonalisation
- Gungande yrsel
- Muskelstelhet
- Svårt att minnas saker
- Håravfall (!)
- Stresskänslig
- Ljud, ljus- och luktkänslig

Att planera livet går inte längre då jag inte har någon aning om hur jag kommer att må nästkommande dag, timme eller minut. Detta gör att jag isolerar mig socialt och slutar raka benen regelbundet. Även armhålorna blir bortglömda. Jag börjar likna en stereotypisk feminist med social fobi. Tänk om alla rasister som härjar i  exempelvis Kärrtorp kunde få sig en släng av agorafobi. Då skulle det vara lugnt på gator och torg. Idag fick jag, efter en större kraftansträngning, på mig lite make up och såg genast lite piggare ut tyckte min omgivning. Det är skönt att höra. 

God jävla jul på Er alla människor! 

Kramar och vredesutbrott av rang
Sofie Nordquist

Läkemedelsberoende - den värsta av sjukdomar

Tjäääna mina, i genomsnitt, tjugotre läsare!

Nu jävlar har det varit glest mellan uppdateringarna på sistone. Förlåt mina synder. Jag är sjukskriven på obestämd tid och har ej ork att sitta framför datorn lika ofta längre. Det är sorgligt, men också ganska skönt. Faktiskt.

Anledningen till min sjukskrivning är en avgiftning från ett läkemedelsberoende som jag, under det senaste året, utvecklat genom överkonsumtion av läkemedelsgruppen bensodiazepiner. För Er som ej innehar kunskap angående denna läkemedelsgrupp kan jag kort förklara att det är ångestdämpande medicin som används vid ångest- och/eller sömnproblematik. Den verkar så att den är lugnande och muskelavslappnande och det är ju jättebra kan man tycka. Men vad som ej framgår hos de flesta läkarna är att bensodiazepiner är EXTREMT vanebildande. Dessa mediciner skall därför absolut ej användas längre än cirka fyra veckor. Jag åt min medicin, Sobril 15mg, varje dag under flera månaders tid. Och jag äter den fortfarande, men i mindre och mindre doser som kontrolleras av en läkare. Att avgiftas från dessa mediciner tar otroligt lång tid och det är ett rent helvete. Det är en abstinens som inte liknar något annat jag varit med om. I hela mitt liv.

Den ångest jag dämpade med medicinen kommer tillbaka, men i starkare grad. Att sova utan sömntabletter är omöjligt. Varje dag är jag fruktansvärt yr, har starka overklighetskänslor, blir snabbt trött och att gå i en affär eller att vara bland folk är inget jag klarar av en längre tid. Ibland inte alls. Vissa dagar är jag i stort sätt helt sängliggande då abstinensen är för stark. Stresströskeln är minimalt låg.

Listan över abstinenssymtomen kan göras milslång och de som gått igenom eller är i en benzoabstinens vet exakt vad jag pratar om. Ni andra kommer aldrig att förstå. Och jag önskar inte ens min värsta fiende detta helvete. Inte ens Svergiedemokraterna (SD). Inte ens min gamla historielärare som gav mig IG.

Så snälla, lider Du eller någon du känner av ångest och/eller sömnproblem, se upp med dessa läkemedel. De gör mer skada än nytta. De har tagit bort flera månader av mitt liv och fler kommer de att ta. Jag ber till Gud att denna text kan rädda någon från dessa gifter. Amen.

Det vore ju klämkäckt att avsluta detta inlägg med Carpe diem eller liknande text i kursiv stil, men det gör jag inte. Jag anser att det uttrycket inte passar mitt liv. Mitt motto är mer att acceptera allt man är involverad i och göra det bästa av situationen. Att tillåta sig själv att må dåligt är också viktigt. Ta semester från alla sociala medier och börja virka mormorsrutor framför SVT med en kopp av Lipton's vaniljte istället. Eller lös korsord med kulspetspenna. Yolo.


Dagens tips:
Sluta fokusera för mycket på jobb, bråka inte om pengar, ta inga IKEA-lån och ät inte benzo.


 
 
 
Några av de viktigaste människorna i mitt liv. Pusselipusspuss på Er allihopa! KjamizZzZar!
 
 
Kramar och kärlek
Sofie Nordquist, sjukskriven 
 

RSS 2.0